Hovedpude test - Guide til den bedste hovedpude

Din hovedpude hjælper din nakke til at være i forlængelse af rygraden. Derfor er den afgørende for, hvordan du kommer til at sove. Du bør derfor bruge tid på at finde frem til, hvilken type pude der vil være den bedste for dig.

Bliv klogere på det i vores guide til den bedste hovedpude herunder.

Din pude har stor betydning for, hvordan du sover om natten. Det er derfor vigtigt, at du sørger for at vælge den helt rette til formålet.

I denne guide kan du få god inspiration til, hvad du skal se efter, når du skal købe en ny hovedpude.

Har du problemer med nakken, så kan en ergonomisk model være det rette for dig. Udover det, så handler det hvilke positioner du ligger i, når du sover. Det kan du læse meget mere om herunder.

Hovedpude test

Guide til den bedste hovedpude

Vi har selvfølgelig kåret en pude til bedst i test, men når du skal finde den bedste hovedpude for dig, skal du tage udgangspunkt i dine egne behov.

Vi er forskellige som mennesker, og derfor er det også forskelligt, hvilken form for pude vi hver især har brug for.

Det kommer blandt andet an på, hvilken stilling du foretrækker at sove i.

Ligger du ofte på siden, vil en høj pude være det bedste, mens en mellem eller lav er en god hovedpude for dig, der sover på ryggen. Sover du på maven, bør du overveje at skifte stilling. Ellers kan en helt flad eller slet ingen pude være det bedste for dig.

Vi anbefaler disse hovedpuder

Snedronningen hovedpude

Bedst i test
 • 3 lags pude med 100% bløde gåsedun i de yderste lag
 • 100% bomuldsbatist betræk

Balance hovedpude

Bedst til prisen
 • 100% rene allergivenlige dun
 • 100% bomuldscambric Ne40/40

Snedronningen hovedpude (Bedst i test)

Denne Ringsted dun hovedpude er skabt i 3 lag.

Inderst er et lag af 60% dun og 40% småfjer, der giver struktur og hjælper puden med at holde formen. Rundt om det inderste lag, er der 2 lag af 100% bløde gåsedun, der gør hovedpuden meget behagelig for dig at hvile hovedet på hver aften.

Producenten sørger for at bruge rene fjer. Dermed er der hverken risiko for, at der er fugleinfluenza, keratin eller bakterier i fyldet.

Lækkert og blødt betræk

Betrækket er skabt i bomuldsbatist, der er et behageligt, men også rent materiale for dig at hvile hovedet på.

Hovedpuden er både NoMite, DownAfresh og OEKO Tex certificeret. De 3 certifikater betyder, at det er svært for husstøvmider at leve i den, og at der ikke er brugt kemikalier i fremstillingen af den, samt at dunene og fjerene er rengjorte i henhold til den europæiske standard EN 12935.

Rundt om betrækket er et kantbånd i satin. Det giver puden en flot finish, så den fremstår så lækker og indbydende som muligt.

Du kan nemt vaske din pude på 60 grader. Dermed kan du blive ved med at holde puden ren.

Eksperternes valg

Det er ikke kun os, der mener at Snedronningen er en af de bedstepuder på markedet. F.eks skriver Sov-bedre at "Kvaliteten af denne pude er dog helt i top, hvorfor du får meget for pengene".

Sove.nu er på samme linie, de skriver at "Snedronningen er en luksus gåsedunspude fra danske Ringsted Dun. Her får du en virkelig lækker gåsedunspude med 3 lag af gåsedun og fjer".

Sidst, men ikke mindst, så er den også testvinder hos Senge-testeren.dk, hvor de bl.a skriver at "Her har du ganske enkelt en pude af høj karat".

Du kan også få Snedronningen som dyne. Den finder du i vores guide til den bedste dyne her

Specifikationer

 • Inderste lag: 60% gåsedun & 40% småfjer
 • Yderste lag: 100% bløde gåsedun
 • Fås som lav, mellem & høj
 • Bolster i bomuldsbatist
 • 3 lag med støtte i midten
 • Bæreevne: 12 yderst & 8 inderst
 • Kan vaskes ved 60 grader og tørretumbles
 • Certifikater: NOMITE, DownAfresh & Oeko-Tex 100

Balance hovedpude (Bedst til prisen)

Denne pude har en rimelig pris i forhold til den høje kvalitet, som den er fremstillet i. Vi har derfor kåret den til bedst til prisen i denne test af hovedpuder. Det er en af de bedste dunpuder i denne prisklasse.

Puden er fremstillet i Danmark, og der er både taget hensyn til miljøet og til dyrevelfærden.

Den har et fyld af Europæiske dun og småfjer, der er fordelt i tre kamre. Det er en god hovedpude til dårlig nakke, da den er stor og fyldig, og støtter din nakke og hoved godt, når du sover.

Allergivenlig hovedpude

Puden er blandt andet NoMite og Oeko tex 100 certificeret.

NoMite betyder, at den er skabt med et betræk, der gør det svært for støvmider at leve i den.

Oeko tex 100 betyder, at der ikke er brugt skadelige kemikalier til at fremstille betrækket. De to certificeringer er med til at gøre puden til en fordel for dig, der er allergiker.

Specifikationer

 • Betræk: bomuldscambric 40/40
 • Fyld: 100% europæiske dun
 • Bæreevne: 9 yderst & 6 inderst
 • Kan vaskes ved 60 grader og tørretumbles
 • Certifikater: NoMite, DownAfresh & Oeko-Tex 100

Kapok hovedpude

Kapok er et meget let naturmateriale, der bliver plukket fra kapok træerne i regnskoven. Det er altså ikke nødvendigt at fælde træerne, hvilket sikrer, at puderne er bæredygtige.

Kapok har den egenskab at være meget ventilerende. Dermed kommer dit hoved ikke til at have det for varmt, og der kommer ikke til at ophobe sig væske i puden.

Det gør, at der ikke kan leve husstøvmider i den. Puden er derfor meget velegnet for dig, der er allergiker.

Let og behagelig hovedpude

Fyldet af kapok, hvilket er 8 gange lettere end bomuld, er din garanti for at puden er let og luftig, samtidig med at den yder god støtte. Derfor er det også en god hovedpude til nakkeproblemer.

Puden er meget nem for dig at holde ren, da du kan vaske den i vaskemaskine på 60 grader og efterfølgende tørre den i tørretumbler.

Specifikationer

 • Størrelse: 60x63 cm
 • Fyld: 100% økologisk kapok
 • Betræk: 100 % GOTS certificeret bomuld
 • Kan vaskes ved 60 grader & tørres i tørretumbler

Apollo hovedpude

Denne pude er fremstillet af tyske Paradies, der går meget op i både miljø og dyrevelfærd.

De har derfor eksempelvis deres egne farme, hvor de opdrætter gæs. Dermed kan de sikre, at dyrene har haft et godt liv, inden deres fjer og dun bliver brugt til puderne.

Hovedpuden består af tre lag, hvor fyldet ikke kan rykke sig imellem. Lagene på begge ydersider er skabt af bløde og lækre dun, der er rare for dig at hvile hovedet på.

Betrækket på puden er fremstillet i bomuld, og der er ikke brugt optisk hvidt til det. Det er med til at sikre et sundere miljø.

Derfor har puderne også fået en Oeko tex 100 certificering, der betyder, at de er 100 % fri for kemikalier.

Specifikationer

 • 3 lag
 • Fyld: dun og småfjer
 • Betræk: 100 % bomuld
 • Certifikat: Oeko Tex 100

Silvana Saphir ergonomisk pude

Med denne pude er det nemt at ligge helt tæt på den uden at skulle folde den sammen. Det sikrer, at du får en god støtte for nakken og hovedet hele natten igennem. Det er måske den bedste ergonomiske hovedpude i denne prisklasse, og havde det her været en ergonomisk hovedpude test, så kunne den måske godt have vundet titlen.

Puden er skabt med tre kamre, der gør det muligt for dig at få den støtte, som du har brug for, lige meget om du ligger på ryggen eller på siden.

Ergonomisk latex hovedpude

Puden er skabt i talalay latex, der er en særlig form for latex. Det er meget ventilerende, hvilket hjælper puden med at slippe af med den fugt, som du skiller dig af med i løbet af natten. Det er med til at bevare et godt sovemiljø.

Det åndbare materiale hjælper også med til, at din hovedpude kan holde formen i mange år fremover. Dermed kan du blive ved med at have glæde af den helt særlige, ergonomiske form, som puden har.

Specifikationer

 • 3 kamre
 • Fyld: talalay latex
 • Kan vaskes, men anbefales ikke at gøre det ofte

Sådan vælger du den bedste hovedpude for dig

Når du skal købe en ny madras, bruger du typisk lang tid på at sætte dig ind i, hvilken form for madras der vil være den helt rette for dig.

Når du skal købe en hovedpude, vil du derimod ofte bare vælge den, der føles blødest og rarest – eller måske et hovedpude tilbud

Selvom madrassen er den største investering, du kommer til at foretage i forhold til din søvn, er det alligevel vigtigt, at du gør dig nogle tanker i forhold til, hvilken form for hovedpude, der vil være den rette for dig.

For hovedpuden har også en stor betydning for, hvordan du sover.

Har du ikke den rigtige hovedpude, kommer din nakke til at ligge i en skæv vinkel i forhold til kroppen. Det kan enten være bøjet opad eller nedad.

Nakken bør ligge i forlængelse af rygsøjlen, det sikrer dig mod problemer med den.

Vælg hovedpude ud fra, hvordan du sover

Når du skal vælge den rette hovedpude, er det vigtigt, at du har fokus på, at det er en hovedpude, der hjælper din nakke til at være lige, når du sover.

Nakken skal være i forlængelse af din rygsøjle; det er med til at dæmme op for, at du får problemer med den.

Men det er jo forskelligt, hvilken stilling vi sover i og derfor også forskelligt, hvilken højde din pude skal have. Der er jo stor forskel på, hvor meget der skal til for at holde din nakke lige alt efter, om du ligger på ryggen eller på siden.

De fleste har en sovestilling, som de foretrækker. Det er derfor et vigtig pejlemærke, når du skal vælge en pude.

Her kan du se hvorfor det er vigtigt at du sover i en god stilling

Hovedpude til dig, der sover på siden

Sover du mest på siden, bør du vælge en mellem eller høj hovedpude. Hovedpuden skal udfylde hullet mellem din nakke og madrassen, og det kræver noget højde på puden.

En god tommelfingerregel, når du skal finde ud af, hvor høj din pude skal være, er, at du ser på afstanden mellem dit øre og din skulder.

Derudover er det vigtigt, at du lægger vægt på, at det skal være en fast pude. Det sikrer nemlig, at fyldet er stabilt, så det ikke flytter sig, når du vender dig.

Har du ikke en fast pude, kan du komme ud for, at den bliver helt flad i løbet af natten.

Hovedpude til dig, der sover på ryggen

Foretrækker du at sove på ryggen, har du enten brug for en lav eller en mellem hovedpude.

Den lave pude er perfekt til dig, der primært sover på ryggen. Ligger du mest på ryggen, vil din nakke hurtigt komme til at have et knæk opad, hvis du ligger på en for høj pude.

Hvis du skifter mellem at sove på ryggen og på siden, bør du vælge en mellem hovedpude. Med en mellem pude kan du både sikre, at din nakke ikke kommer til at have et for stort knæk, når du ligger på ryggen, og den udfylder hullet mellem din nakke og madrassen ud.

Når du sover på ryggen, er det vigtigt, at du ikke vælger en for blød hovedpude. Gør du det, vil dit hoved bare synke igennem den, og du vil ikke få den støtte, som du har brug for.

Det er særligt vigtigt, at du vælger en hovedpude, der giver dig god støtte omkring nakken.

Læser du ofte i sengen eller ser tv? Så vil en elevationsseng være det rette valg for dig. Se vores guide til den bedste elevationsseng her

Hovedpude til dig, der sover på maven

Kan du bedst lige at sove på maven, er det faktisk først og fremmest værd for dig at undersøge, om du kan sove på en anden måde. Din nakke kommer nemlig til at have et unaturligt knæk, når du sover på maven.

Derfor er det bedre, at du sover på enten siden eller ryggen.

Hvis du ikke kan vende dig til at sove på enten siden eller ryggen, bør du vælge en meget flad og blød hovedpude. Med den flade pude kommer din nakke ikke til at bøje bagover, når du ligger på puden.

Det er med til at give det mindst mulige knæk i nakken.

Du kan også overveje helt at sove uden en hovedpude. Det sikrer i højere grad, at din nakke kommer til at være i forlængelse af din rygrad.

I stedet kan du sove med en pude under maven, da det hjælper med til at forebygge smerter i ryggen.

Hvad er en god hovedpude til dig, der ofte skifter stilling

Har du ikke en fast sovestilling, kan det blive mere tricky for dig at finde frem til den rigtige hovedpude. Selv hvis du har en stilling, som du foretrækker at falde i søvn i, kan det dog være, at du vågner op i en anden stilling om morgenen.

I det tilfælde handler det om, at du finder frem til en hovedpude, der tager højde for de forskellige stillinger, som du ligger i i løbet af natten.

Det bedste er, at du vælger en blød mellem hovedpude. Dermed kan hovedpuden tage højde for de forskellige stillinger, du skifter imellem i løbet af natten.

Sådan spiller din seng ind i forhold til din hovedpude

Når du vælger en hovedpude, skal du ikke bare vælge, hvor høj og blød den skal være ud fra, hvilken stilling du sover i. Du skal også tage hensyn til den seng, som du sover i.

De to skal jo arbejde sammen om at sikre dig en god søvn.

Har du en seng med en fast madras, er det en god ide for dig, at du vælger en blød hovedpude. Det giver dit hoved mulighed for at synke ned i puden, selvom det ikke kan synke særlig langt ned i madrassen.

Har du en seng med en blødere madras, forholder det sig selvfølgelig lige omvendt. I det tilfælde er det vigtigt, at du sørger for at vælge en fastere hovedpude, der kan give dit hoved modstand.

Kunne du tænke dig en ny luksusseng, uden at den koster en formue? Tag et kig på vores guide til den bedste kontinentalseng her

Hvilke materiale skal din hovedpude være i?

Du skal selvfølgelig også tænke over, hvilken form for materiale din hovedpude skal være fremstillet i, inden du køber den.

Du kan som udgangspunkt vælge mellem:

 • Naturmaterialer som kapok og dun
 • Syntetisk fyld af en form for plastik
 • Specialfyld som f.eks. latex og skum

Hvilket materiale, din pude skal være i, er selvfølgelig en blanding af præferencer og behov.

Har du allergi over for husstøvmider eller dun, sætter det selvfølgelig nogle begrænsninger på, hvilke former for gode hovedpuder du kan vælge. Det kan sjældent anbefales at vælge en af de billige hovedpuder, hvis du har allergi, da de sjældent er allergivenlige.

Har du ikke problemer med allergi, kan du vælge mere frit.

I mange tilfælde er valget mellem naturmaterialer og syntetisk fyld en smags sag, mens specialfyld er særligt gode for dig, der lider af spændingshovedpine og problemer med nakke og skuldre.

Hovedpude med kapok er allergivenlig

Kapok er et naturmateriale, der vokser på træerne i tropiske lande i Sydamerika, Centralamerika og Sydøstasien.

Fibrene stammer fra træernes frøkapsler, og de er meget lette og åndbare, hvilket også er grunden til, at de er et populært materiale i blandt andet hovedpuder.

Leder du efter en allergivenlig hovedpude, er kapok et godt bud. På grund af den høje åndbarhed og nogle naturlige bitterstoffer, der findes i fibrene, er det nemlig umuligt for husstøvmider at leve i materialet.

Derudover hjælper kapok dig til at regulere temperaturen meget effektivt, da det også er meget ventilerende og isolerende på samme tid.

Hovedpuder med dun og fjer

Dun og fjer er et klassisk materiale til hovedpuder og har været brugt i mange år.

Dun er bløde og har en god isolerende effekt, mens fjerene er gode til at gøre puden høj at ligge på. Gåsedun er blødere end andedun og koster derfor også lidt mere.

Når du køber en hovedpude i fjer og dun, bør du altid holde øje med, hvor dyrene, der har leveret fjerene, er blevet opdrættet.

Uden for Europa er der tendens til, at dyrene ikke bliver behandlet lige så godt, og at de bliver slagtet tidligt. De bedste dun og fjer kommer fra voksne dyr, der har levet et godt liv.

Derfor er det både vigtige faktorer i forhold til pris og kvalitet.

Måske tror du, at du er allergisk over for dun og fjer, og at det derfor ikke er en mulighed for dig. Det er helt rigtigt, at du sagtens kan være allergisk, men i mange tilfælde reagerer du enten på husstøvmiderne i puden, eller at du har købt en pude af lav kvalitet, hvor fjerene ikke er blevet renset ordentligt.

Hovedpude med syntetisk fyld

Syntetisk fyld giver en blød til medium pude. Den er ikke lige så blød som dun og bliver hurtigt fladere.

Derfor skal du oftere skifte din pude med syntetisk fyld ud. Puderne koster dog heller ikke lige så mange penge som en pude med for eksempel dun.

Latex hovedpude

En pude i latex er ikke en, som du bare kan folde, så den passer til den måde, du gerne vil ligge på.

Den bliver støbt i en form og bliver ved med at holde den form. Når du løfter hovedet fra puden, vil materialet rejse sig igen. Du behøver derfor ikke at banke puden for at få fyldet på plads.

Latex er et meget ventilerende materiale, hvilket betyder, at det ikke bliver lige så varmt som en memory foam pude.

Har du det med at svede om natten, kan latex altså være det bedste valg for dig. Latex er dog ikke lige så blødt som memoryskum. Det er mere spændstigt og elastisk.

En stor fordel ved en pude af latex er, at det ikke er muligt for husstøvmider at bo i materialet. Det er dog kun ren latex af høj kvalitet, hvor det er tilfældet.

Kunne du tænke dig en latex topmadras også? Vi har fundet den bedste latex topmadras her

Hovedpude med memoryskum

Memoryskum bliver varmet op af din kropsvarme og former sig derefter efter din krop. Det tager både højde for nakke, skuldre og dit hoved. Det er derfor med til at give dit hoved en rigtig god støtte.

Puderne bliver skabt i forskellige former, for eksempel kan du få en, der har en bue ind, hvor din skulder kan være.

Puderne er særligt gode til dig, der har smerter i hovedet, halsen eller kæben. Den specialiserede støtte er med til at aflaste din krop.

Ulempen ved skummet er, at det bliver varmet op. Selvom der i hovedpuder med memoryskum i en høj kvalitet er indbygget ventilation, er det stadig et varmere materiale end latex.

Derudover tager det noget tid, inden skummet rejser sig igen. Hvis du vender dig meget i løbet af natten, er det derfor ikke den mest optimale pude for dig, da der hver gang vil gå noget tid, inden hovedpuden igen har tilpasset sig dit hoved.

Hvor ofte skal jeg udskifte min hovedpude?

Kan du ikke huske, hvornår du sidst fik en ny hovedpude, er det højst sandsynligt ved at være tid til, at du får en ny.

Du skal nemlig skifte din pude ud relativt ofte. Hvis du er allergiker, kan du være nødt til at skifte den ud helt ned til hvert halve år.

Er du ikke allergiker, har du lidt længere tid at løbe på. I det tilfælde kan du typisk bruge hovedpuden imellem 18 måneder og 3 år. Det afhænger, hvor god kvalitet din pude er i, og hvilket materiale den er fremstillet af.

Er det ved at være tid til, at du skifter din ude ud, bør du altså gøre det.

Det er også vigtigt at vedligeholde og vaske sin hovedpude, især hvis du er allergiker. Alle puder har et mærke med oplysninger om hvordan de kan vaskes. Hvis du følger anvisningerne, så får du en hovedpude der holder længere.

Hovedpuden har stor betydning for, hvor høj en komfort du har, når du sover. Køb af en ny er derfor ikke noget, som du skal udsætte.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken hovedpude er den bedste?

Vi har kigget nærmere på 5 af de bedste hovedpuder på det danske marked. Vi har ud fra parametre såsom komfort, kvalitet, allergivenlighed samt handelsbetingelser fundet frem til en vinder af de 5 hovedpuder. Vi har i denne guide kåret Snedronningen til at være den bedste hovedpude.

Hvilken hovedpude er den bedste til prisen?

I denne guide har vi også kigget nærmere på hvilken hovedpude der er den bedste til prisen, uden at gå for meget ned på kvaliteten. Vi har i den forbindelse kåret ProSleep til at være bedst til prisen.

Hvorfor købe en god hovedpude?

Det er vigtigt at have en god hovedpude, da den er med til at give din krop den rette støtte, når du skal sove. Har du ikke en hovedpude der passer til dine behov, så vil din nattesøvn blive påvirket af det, og du vil derfor føle dig træt og uoplagt den efterfølgende dag.