Dyne test - Guide til at vælge den bedste dyne

Når du skal have en ny dyne, er det vigtigt, at du tænker dig godt om. Din dyne har nemlig stor betydning for din komfort, når du sover.

Der er forskellige detaljer, som du kan lægge vægt på, når du skal have en ny dyne. Læs mere om dem og forskellige typer af dyner herunder.

Din dyne er helt afgørende for, hvordan du har det, når du sover.

Er din dyne for varm, kommer du til at ligge og svede og kan have svært ved at sove. Er din nye dyne for kold, fryser du, hvilket er mindst lige så forstyrrende for din søvn.

dynetest - vinderen

Udover varmen er det også vigtigt at overveje faktorer som, hvilket fyld der er i dynen.

De fleste dyner bliver fremstillet med dun, men i denne test af dyner kan du også læse om plantematerialet kapok. Det har gode isolerende egenskaber, men kommer altså ikke fra et dyr.

Er det noget som du lægger vægt på, er det derfor meget muligt, at kapokdyner er de bedste dyner for dig.

Helårsdyne eller to dyner

Du kan vælge at købe en helårsdyne, som du kan bruge hele året, eller have henholdsvis en sommerdyne og en vinterdyne.

Vælger du en helårsdyne, skal du være ekstra opmærksom på, at dynen hjælper dig til at få den rigtige kropstemperatur. Der er jo stor forskel på temperaturen sommer og vinter.

Vælger du at have både en sommerdyne og en vinterdyne, har du mulighed for at vælge dynerne ud fra, hvor varmt du har det om sommeren, og hvor koldt dit hjem er om vinteren.

Der er ofte gode dyne udsalg, men før du bare vælger en, er det en god idé at sætte sig ind i hvilke behov du har, så du ikke bare kaster penge efter noget du ikke bliver tilfreds med alligevel.

Herunder kan du læse om forskellige typer af både helårs-, sommer- og vinterdyne.

I denne guide til den bedste dyne, har vi kigget nærmere på dyner fra SovelandSengefabrikkenSengetid, og Dinseng.

Vi anbefaler disse dyner

Snedronningen dyne

Bedst i test
 • snedronningen dyne
 • 100% gåsedun
 • Bæreevne 850

Balance dyne

Bedst til prisen
 • Prosleep dundyne med andedun
 • 90% moskusdun & 10% småfjer
 • Bæreevne 725

Snedronningen dyne (Bedst i test)

Snedronningen dynerne er absolut nogle af de bedste dyner på markedet.

Dynen har en bæreevne på 850, hvilket betyder, at den er meget god til at hjælpe dig med at regulere temperaturen. Mange andre dyner kan ellers nemt blive for varme at sove med.

Den gode evne til at hjælpe dig med at regulere varmen skyldes også, at fyldet er syet ind i kassetter, hvor der er såkaldte kuldebroer imellem.

Allergivenlig dyne med NOMITE, ØKO-TEX 100 og DownAfresh certifikat

Det er for eksempel NOMITE-certifikatet, der betyder, at stoffet er vævet så tæt, at støvmider ikke kan leve i det. Det er en stor fordel for dig, der er allergiker.

Derudover er det blandt andet også ØKO-TEX 100 mærket, hvilket sikrer dig, at det er tekstiler uden sundhedsskadelige stoffer.

Du kan vælge Snedronningen dynen enten som helårsdyne eller sommerdyne.

Helårsdynen bliver kaldt lun og er en model, som de fleste vil kunne sove med hele året. I de varmeste sommermåneder kan det dog være rart med en sval model. Sveder du meget, når du sover, kan du også bruge den resten af året.

Eksperterne elsker Snedronningen

Ekspertene hos Bomagasinet.dk skriver følgende om sommerversionen af dynen "Bedste allergivenlige sommerdyne. Denne sommerdyne er fyldt med 100 % gåsedun, som er det bedste du kan få.

Forbrugsguiden ligger sig i samme spor og skriver bl.a at "Dynen er en anelse dyrere end gennemsnittet, men du får rigtig meget for merprisen. Bæreevnen på 850 siger det meste. Det fås ganske enkelt ikke bedre". De fortsætter senere med følgende bemærkning "Der er også gjort lidt ekstra ud af overfladen, som er 100 % ægyptisk bomuldsfinbatist med Super Soft finish. Sovekomforten bliver dermed nærmest optimal".

Vi er helt enige. Denne dyne er det sikre valg, for dig der vil have det bedste.

Soveland kører desuden tit gåsedunsdyne tilbud, så du kan være heldig at finde den model til en rigtig fornuftig pris.

Specifikationer

 • Størrelser: 140x200 og 140x220 cm
 • Fyld: 100 % gåsedun
 • Fås i lun og sval model
 • Dyne bæreevne: 850
 • Bolster: 100 % egyptisk bomuld
 • Certifikater: NOMITE, DownAfresh og Øko-Tex 100

Balance dyne (Bedst til prisen)

Denne dyne fra BedreNætter er den ældste i deres søskendeserie, og den har en imponerende høj bæreevne på 755, hvilket svarer til 11 på den gamle skala. Det betyder at den er utrolig god til at holde på varmen, og samtidig lede fugt vægt fra dynen.

Har du det varmt, når du sover, er dette den bedste dyne for dig. Den er skabt i den tykkelse, der hedder lun, og er derfor ikke så helt så tyk som "varm" udgaven af den.

Det gør den behagelig at sove med hele året rundt, for de fleste. Der kan dog være personer, som vil foretrække en rigtig sommerdyne om sommeren, altså en "sval" udgave.

Dynen er skabt med fyld i kassetter, der dermed fordeler sig over din krop. Det giver dig mulighed for at have en jævn temperatur hele natten.

Dunene er derudover meget lette, hvilket i højere grad gør dynen behagelig at sove med. Det er fine andedun der er blevet brugt, hvilket betyder at dynen føles dejlig let, samtidig med at den er dejlig varm.

Danske dyner

Balance dynerne er dansk producerede, hvilket betyder, at der er stillet meget høje krav til både dyrevelfærd og miljø.

Dynerne er for eksempel både ØKO-Tex 100 certificerede og har et NoMite-betræk.

ØKO-Tex certificeringen sikrer, at der ikke er brugt skadelige stoffer til produktionen, mens NoMite-betrækket holder støvmider ude af dynen.

Specifikationer

 • Størrelser: 140x200 og 150x210 cm, 140x 220cm, 200x220 cm.
 • Bolster: Bomuldscambric 40/40
 • Fyld: 90 % amoskusdun og 10 % småfjer
 • Certifikater: NOMITE, DownAfresh, Øko-Tex 100 og NoMite
 • Helårsdyne
 • Kantbånd: Hvid satin
 • Vaskbar ved 60 grader

Kapok daily dyne

Kapok dyner er nogle af de mest allergivenlige dyner på markedet, og er en 100% økologisk dyne. Selvom de andre dyner her på siden også er meget allergivenlige med deres NoMite-betræk, er kapokdynen alligevel i en liga for sig.

Denne nomite dyne er fremstillet af naturmaterialet kapok. Det stammer fra kapoktræet, der vokser i regnskove.

En kapok dyne er ekstremt allergivenlig

Der er to funktioner ved kapok, der er med til at gøre det ekstremt allergivenligt. Først og fremmest findes der naturligt et bitterstof i kapok, som støvmider ikke kan lide. Derfor vil de ikke have lyst til at leve i kapok dyner.

Derudover er det faktisk slet ikke muligt for dem at leve i dynerne. En kapok dyne transporterer nemlig fugt væk fra kroppen og dynen utroligt effektivt.

Støvmider har brug for et fugtig miljø for at kunne leve, men det bliver netop ikke skabt i kapok dynerne.

Selvom du ikke er allergiker, er kapok en virkelig behagelig dyne for dig at sove med. Dynen hjælper dig til effektivt at regulere varmen.

Du kan derfor både bruge den sommer og vinter, da det er en temperaturregulerende dyne. Det vil sige at den kan måle sig med de varme dyner om vinteren, og om sommeren føles den som en dyne med kølende effekt, hvis du har det varmt.

Kapok er et naturligt dynefyld, og det føles blødere og lettere end almindeligt dynefyld. Kapok fyldet er fra frøbælge, der stammer fra Ceiba-træet, og det er anvendes i både dyner, puder, polstring og dukker, da det er meget komfortabelt fyld. fyldet fra et kapok træ, kan føles ligesom en silkedyne.

Hvor stammer kapok fra?

Ceiba-træet, som kapok stammer fra vokser i tropiske omgivelser, og de bliver ikke sprøjtet med pesticider. Træerne fældes ikke, og så den er vigtig for bevaring af de tropiske områder. Træerne vokser i Vestafrika, Bahamaøerne, Caribien, Mellem- og Sydamerika samt Sydøstasian.

Træerne er med til at støtte den lokale økonomi, da den vokser i meget fattige områder. Dermed er du både med til at støtte regnskovet, og men også med til at bekæmpe fattigdom i de områder hvor den vokser.

Specifikationer

 • Størrelser: 140x200 cm og 140x220 cm
 • Helårsdyne
 • Fyld: 100 % økologisk kapok
 • Bolster: 100 % økologisk bomuld

Apollo andedunsdyne

Ønsker du en god andedunsdyne, så er det muligvis denne, som du skal gå efter. Den er fremstillet af Dykon for Sengefabrikken, som har været med hele vejen, lige fra designet til hele produktionsforløbet. Derfor står de også 100% inde for denne kvalitetsdyne.

Apollo dynen fra Sengefabrikken har flere certifikater på sig. Den er blandt andet OEKO-tex 100 certificeret, som har tilnavnet "tiltro til tekstiler". Dette certifikat sikrer dig et produkt, som er blevet kontrolleret for sundhedsskadelige kemikalier.

Dynen har også et NoMite certifikat, hvilket du altid skal kigge efter, hvis du har den mindste form for allergi. Den garanterer dig nemlig at der ikke kan bo husstøvmider i din dyne. Det er simpelthen umuligt for husstøvmider samt hudskæl at trænge ind i stoffet.

DownaFresh certificeret dyne

Dynen fra Sengefabrikken har også et DownaFresh certifikat, hvilket gør at dynen lever op til de meget strenge europæiske standarder, når det handler om dun og fjer.

Med et DownaFresh certifikat, kan du være sikker på der ikke er nogen bakterier i dynen, da den er vasket og tørret ved 100c. Det sikrer dig at de nemlig ikke kan overleve.

Certifikatet sikrer dig også at dynen lever op op til de overensstemmelser der er i forhold til gældende lovgivning for dyrevelfærd.

Specifikationer

 • Størrelser: 140x200 cm, 140x220 cm & 200x220 cm.
 • Fyld: 70% andedun 30% andefjer
 • Bæreevne: 585
 • Bolster:  100% tætvævet bomuldscambric

Helårsdyne med moskusdun

Vil du have en dyne, som du kan bruge hele året, er denne helårsdyne med moskusdun oplagt. Den hjælper dig til at holde varmen og regulere temperaturen hele året, uanset den omgivende temperatur.

Nogle kan have brug for en tyndere dyne om sommeren, men for mange er det ikke nødvendigt. Hvis du gerne vil have en tyndere eller varmere dyne, så fås denne dyne også i både sommer- og vinterdyne.

Dynens 600 gram dun er fordelt i kassetter på 5 x 7 cm. Dermed ender du ikke med en dyne, hvor alt fyldet har samlet sig i enten den ene eller den anden ende. Det fører lynhurtigt til enten kolde fødder eller kolde skuldre om vinteren.

Kassetterne hjælper dig netop med at holde varmen på hele kroppen, så du kan sove behageligt hele natten igennem.

Let og varm dyne

Selvom dynen i meget høj grad kan holde dig varm, er den også meget let at sove med. Hvis du ikke bryder dig om at have en ekstra tung dyne, men gerne vil have en varm dyne, er den derfor oplagt.

Dynen har en bæreevne på 725. Det betyder, at den har en høj isoleringsgrad, der hjælper dig til at holde varmen, stort set uanset hvad temperaturen udenfor dynen er.

Specifikationer

 • Størrelser: 140x200 og 140x220 cm
 • Fås som helårs-, sommer- og vinterdyne
 • Fyld: hvide moskusdun

Hvilken dyne skal man vælge?

Når du skal købe en dyne, anbefales det ikke at du bare købe den bedst i test dyne, der er, selvom det kan virke som det mest oplagte for dig. For vi er jo forskellige, og det kan være, at dine behov er nogle andre, end dem der bliver lagt vægt på i en dyne test.

Derfor er det en god ide, at du sætter dig lidt ind i, hvad du kan forvente dig af en dyne, og tænker over, hvad dit behov i forhold, inden du træffer dit valg af dyne.

Dermed kommer dit køb af dyne til at være et, som du er glad for i mange år fremover. For din dyne kan netop holde i mange år, hvis du sørger for at passe godt på den.

Er du træt af din gamle seng, og kunne du tænke dig, at nyde godt af alle elevationssengens fordele? Læs vores guide til den bedste elevationsseng her

Vær opmærksom på dynens bæreevne

Dyners bæreevne er et udtryk for, hvor varm og isolerende en dyne er. Skal du bruge en dyne som helårsdyne eller vinterdyne, er det derfor vigtigt, at den har en høj bæreevne.

Der findes to skalaer, der beskriver bæreevne. Den gamle skala går fra 1 til 16, hvor 16 er det bedste og mest isolerende. Den nye skala går fra 100 til 1100, hvor 1100 er det mest isolerende.

Vi har i denne guide brugt den nye skala, men hvis du kun er bekendt med den gamle skala, så får du lige en tabel, så du kan se hvad din dyne har af bæreevne.

 • Gammel bæreevne 9 svarer til 585 på den nye skala
 • Gammel bæreevne 10 svarer til 650 på den nye skala
 • Gammel bæreevne 11 svarer til 725 på den nye skala
 • Gammel bæreevne 12 svarer til 800 på den nye skala
 • Gammel bæreevne 13 svarer til 850 på den nye skala
 • Gammel bæreevne 16 svarer til 1100 på den nye skala

Jo højere end dynes bærekraft e, jo bedre isolerer den. Dog skal den samtidig også være luftig og let. Det er faktisk luften i dynen, der sørger for at holde dynen varm. bæreevnen beregnens ud fra 2 faktorer, nemlig kvaliteten af dunene, samt dynens vægt målt i gram.

Du er måske allerede klar over at dyner med edderfugledun er dyre. Dunene fra edderfugle er nemlig også dem der isolerer og varmer bedst, og derfor har de også den højeste bæreevne, når vi taler dyner. Edderdun er faktisk både det varmeste og letteste råmateriale i verdenen.

Derefter kommer dun fra moskusænder, samt gæs. til sidst på listen kommer dyner med andedun. De har den laveste isoleringsevne, og det er normalt også dem de billige dyner er stoppet med.

Hvor varm en dyne du har brug for, afhænger både af, hvornår på året du skal bruge den, og hvor varmt du gerne vil have det om natten.

Nogle dyner egner sig bedst til at blive brugt om sommeren, andre om vinteren, mens nogle dyner er så gode til at regulere temperaturen, at du kan bruge dem hele året.

Derudover afhænger dynens bæreevne af, hvilken kropstemperatur du har om natten, og hvilken temperatur der er i rummet, hvor du sover.

De fleste foretrækker at sove i et rum, hvor der er omkring 18-20 grader. Nogle sveder meget om natten, mens andre fryser. Sveder du meget, kan du typisk sove med en sval dyne hele året.

Hvor allergivenlig skal dynen være?

Alle folk med allergi ved hvor meget arbejde det kræver at holde sit hjem rent for støvmider mm. Og et sted de rigtig godt kan lide at bo er i dit sengetøj. Men det ved producenterne heldigvis godt, og derfor produceret der flere og flere allergivenlige senge samt sengetøj.

Et lille trick kan være at gå efter en dyne som kan vaskes ved 60 grader, som minimum. Det er nemlig temperaturen der gør at du vasker alle støvmiderne og andet snavs ud af dynen.

De fleste dyner i god kvalitet er fremstillet, så de er så allergivenlige som muligt. Det er for eksempel med et NoMite bolster, der betyder, at der ikke kan leve støvmider i dynen.

Dertil hjælper Allergi dyner dig med at holde husstøvmider ude af dit soveværelse. Er du allergisk over for husstøvmider, så er der ingen tvivl om du skal vælge en allergi dyne.

Er du allergisk over for fjer, skal du selvfølgelig være særligt opmærksom på, hvilken form for materiale du vælger dyne i.

Langt de fleste dyner er dundyner, der bliver fremstillet med dun fra enten ænder eller gæs. Plantematerialet kapok kan dog i det tilfælde være et godt valg for dig.

Hvor stor skal dynen være?

Størrelsen på dynen er selvfølgelig også afgørende for, hvor behageligt det bliver for dig at sove med dynen. I længden skal dynen være mindst 20-30 cm længere, end du er høj, for at det er rart for dig at sove med den.

Bredden afhænger blandt andet af, om I skal sove en eller to under den. Vælger I en dobbeltdyne, er det en god ide at overveje, om I skal vælge en med ekstra bredde.

De fås med en bredde på helt op til 240 cm, hvilket kan gøre det mere behageligt at sove sammen under den. Her skal du dog måske også lige tage med i overvejelserne, hvor bred din seng egentlig er.

Er din seng f.eks 140 cm bred, så kan det godt være, at en dyne på 240 cm er lige i overkanten.

Hvor længe holder en dyne?

Hvis du passer godt på din dyne og sørger for at ryste, lufte og vaske den, kan du have glæde af den i mange år fremover. Typisk mellem 10 og 15 år, hvis du passer godt på den.

Ligesom med så meget andet, så er det en god idé at vælge noget af god kvalitet, da det højest sandsynlig holder længere tid end en billig dyne. Du kan være heldig at finde et godt dyne tilbud, så du kan få en kvalitetsdyne til en rigtig god pris.

De fleste forhandlere har altid gode tilbud på dyner, så det kan anbefales at tage et kig på tilbudsside på deres hjemmeside. Mange dyner på tilbud har helt op til 60% rabat på prisen, så der kan være mange penge at spare.

Du bør vaske din dyne mellem to og fire gange om året. Antallet af gange kommer blandt andet an på, om du sover med den hele året, eller kun i en bestemt sæson, altså enten sommer eller vinter.

Det er forskelligt, hvordan dynerne skal vaskes. Det kommer an på, hvilken form for fyld der er i dynen. Derfor bør du altid læse instruktionerne grundigt, inden du vasker din nye dyne.

I denne video kan du se hvordan det anbefales at du vasker din Ringsted dyne

3 gode råd til hvordan du passer godt på din dyne

For at sikre at din dyne er mest komfortabel og holder i længst tid, så er det en god idé at følge nogle simple råd. Gør du det, så sikre du dig at din dyne holder så længe som muligt.

Det er en god idé at ryste en ny dyne når du får den. Det skyldes at dynen ligger sammenfoldet i butikken eller på et lager, og derfor skal fyldet have lov til at rette sig ud ordentligt. Efter du har givet den en ordentlig rystetur, så skal du lade den ligge et varmt sted.

Du skal dog ikke banke din dyne med en tæppebanker eller lignende, da det kan knække dunene. Du skal heller ikke hænge den over tørresnoren.

Det kommer nok ikke som nogen overraske for dig, men det er meget vigtigt at vaske sin dyne med nævne mellemrum, specielt ikke hvis du lider af støvallergi. Det anbefales klart at du vasker alt fra din seng, så alle støvmiderne forsvinder. Gør du ikke det, så kan du risikere at de bliver siddende i det du ikke vasker.

Når du vasker din dyne, så skal du gøre det på et skåneprogram og på maximalt 60 grader. Det kan være en god idé at putte et par tennisbolde med ind i vaskemaskinen, når du vasker din dyne, da de sørger for at dunene ikke klumper sig sammen.

Et smart trick er at du kan veje dine dyne og hovedpude inden du vasker dem. Derved ved du hvornår de er tørre og klar til at blive lagt ind på sengen igen.

Du skal også huske af redde din seng om morgenen. Det hjælper nemlig dunene med at blive jævnt fordelt, og derved kommer de hurtigere af med den fugt de har samlet i løbet af natten. Det anbefales desuden også at du ikke bruger et sengetæppe, da det gør at både din seng og din dyne har svært ved at komme af med den fugt den har optaget i løbet af natten.

Fordi du kan have glæde af din dyne i så lang tid, er det selvfølgelig også vigtigt, at du sørger for at tænke dig grundigt om, inden du køber en.

Ved at have læst denne dyner test håber vi, at det bliver nemmere for dig at træffe det rette valg.

FAQ – Ofte stillede spørgsmål

Hvilken dyne er den bedste?

Vi har i denne test fundet 5 gode dyner fra danske forhandlere. Vi har kigget nærmere på dynernes komfort, kvalitet, allergivenlighed og handelsbetingelser. Ud fra disse parametre har vi valgt at kåre Snedronningen Dyne til at være den bedste i denne guide.

Hvilken dyne er den bedste til prisen?

Vi har også kigget nærmere hvilken dyne der er bedst til prisen, uden at den går ned på kvaliteten. Vi har fundet frem til at Prosleep dundyne med andedun er det bedste køb til prisen.

Hvorfor købe en god dyne?

Hvis du ikke har en dyne der passer til din krops behov, så kan det hurtigt blive svært at få en god nattesøvn. Derfor er det også vigtigt at du vælger den korrekte dyne ud fra dine behov, ellers vil du have en tendens til at vågne træt og uoplagt hver morgen.